Контролът по Плана за възстановяване е много строг и се проверява

...
Контролът по Плана за възстановяване е много строг и се проверява
Коментари Харесай

Отделят 2,7 милиарда лева от Плана за възстановяване за саниране, образование и спешна помощ

Контролът по Плана за възобновяване е доста строг и се ревизира всеки проект 

" Първите 2 милиарда и 700 милиона лв. от парите по Плана за възобновяване ще бъдат изразходвани за основни планове у нас ", регистрира вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Сред тях са пазаруването на медицински хеликоптери за Спешна помощ по въздуха, санирането на жилищни и административни здания, разширението на метрото в столицата, помощ за бизнеса и построяването на съвременни класни стаи с лаборатории в учебните заведения, предават.

От 9 години това учебно заведение има съвременни кабинети по физика, химия и биология. Според шефа по този начин децата реализират по-добри резултати и по-лесно се класират да учат медицина.

„ Средно са сред 8 и 10 деца, което е много огромно достижение съвсем 10% от приключилите стават медици “, съобщи шефът Диян Стаматов.

Именно такива кабинети би трябвало да бъдат построени с евросредства и в други учебни заведения. А тук желаят да създадат кабинет по роботика, само че няма да получат средства от Плана, тъй като повече са планувани там, където въобще нямат съвременни кабинети.

Освен за обучение, пари идват и за саниране на старите блокове, както и за новия сектор на метрото – 3 километра сред „ Хаджи Димитър “ и „ Левски “.

В икономическото министерство пък разчитат на пари за друго.

„ Искаме да отговорим много нови индустриални зони в по-малки обитаеми места “, сподели Никола Стоянов, министър на стопанската система.

България би трябвало да получи към 12 милиарда лв., а контролът е по-строг. За разлика от еврофондовете, където комисията ревизира планове на инцидентен принцип, по проекта всеки план се ревизира.

„ В случай, че Комисията откри съществени нередности при осъществяването на съответни планове, като да вземем за пример измами, корупция или спорове на ползи, органите на държавите-членки първо ще би трябвало да поправят тези проблеми и да възстановят всички наранени средства ". 

При подозрение може да бъде сезирана и европейската прокуратура.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР